Kleryżki z nutellą
Kleik ryżowy w domu? To czas na kleryżki ale tym razem z nutellą, bo zwykłe nie pasują synusiowi. W tej wersji są przepyszne, a czy się rozjadą podczas pieczenia czy nie to nie ma znaczenia, bo smak ich powala....serio!
Składniki:
- 160 g kleiku ryżowego
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieeczenia
- dwie czubate łyżki nutelli
- pół szklanki cukru
- czubata łyżka mąki pszennej
- 150 g masła
- Kleik z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszać i wsypać do miski lub na stolnicę.
- Dodaj jajka, nutellę i schłodzone i pokrojone masło.
- Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
- Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każda kulkę lekko spłaszcz.
- Piec w temp.180°C około 20 minut.
- Studzić na kratce.
0 komentarze