Babka kasztanowa
Polecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g upieczonych, obranych i zmielonych kasztanów
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka oraz cukier puder.
- Wsypać mąkę i zmielone kasztany.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec w temp.180°C przez około 45 minut.
0 komentarze