Babka kasztanowa

By 13:13

Polecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować.



Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g upieczonych, obranych i zmielonych kasztanów
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka oraz cukier puder.
  3. Wsypać mąkę i zmielone kasztany.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  5. Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Piec w temp.180°C przez około 45 minut.

You Might Also Like

0 komentarze