Śmietanowiec

By 22:01

Kolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser.



Składniki:
  • 4 galaretki w różnych kolorach i smakach
  • 300 ml śmietany 18%
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder
Wykonanie:
  1. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki.
  2. Żelatynę rozpuścić w 10 łyżeczkach wody. Delikatnie podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić.
  3. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać śmietanę 18%. Zmiksować i dosłodzić cukrem pudrem według uznania.
  4. Dodać płynną jeszcze żelatynę. Delikatnie zmiksować.
  5. Na koniec delikatnie szpatułką wmieszać pokrojoną wcześniej galaretkę.
  6. Wlać do formy najlepiej wyłożoną folią do żywności i odstawić do lodówki na kilka godzin.


You Might Also Like

0 komentarze