Śmietanowiec
Kolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser.
Składniki:
- 4 galaretki w różnych kolorach i smakach
- 300 ml śmietany 18%
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- cukier puder
- Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki.
- Żelatynę rozpuścić w 10 łyżeczkach wody. Delikatnie podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić.
- Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać śmietanę 18%. Zmiksować i dosłodzić cukrem pudrem według uznania.
- Dodać płynną jeszcze żelatynę. Delikatnie zmiksować.
- Na koniec delikatnie szpatułką wmieszać pokrojoną wcześniej galaretkę.
- Wlać do formy najlepiej wyłożoną folią do żywności i odstawić do lodówki na kilka godzin.
0 komentarze