Wybuchowa sałatka śledziowa
Śledź z pysznymi, różnymi dodatkami posmakuje każdemu wielbicielowi tej rybki. Słone i słodkie smaki świetnie się tutaj uzupełniają. Idealna propozycja na wigilię i święta.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 owoc granatu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4-5 fig
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej
- Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić na 30 min.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Troszkę zostawić do dekoracji.
- Figi drobno pokroić.
- Rodzynki namoczyć.
- Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Składniki sosu razem połączyć i dodać do sałatki.
- Udekorować natką pietruszki, orzechami i ziarenkami granatu.
0 komentarze