Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia... ale dlaczego taka nazwa? Nie mam pojęcia, bo jak dla mnie to jest bardzo pyszna ale jednak sałatka śledziowa. No ale niech będzie tatar. Jest to wersja oparta na przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego
- pieprz
- ewentualnie sól do smaku
- Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę.
- Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała papryka zmięknie.
- Obraną paprykę drobno pokroić.
- Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić.
- Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki razem połączyć.
- Składniki na sos dobrze wymieszać.
- Sos dodać do pozostałych składników, wymieszać i odstawić do lodówki.
1 komentarze
Na pewno wykorzystam ten przepis. :)
OdpowiedzUsuń