Snikers
Jak dla mnie to niewątpliwie guru wśród ciast. Obłędnie smaczne i słodkie nie do przebicia przez inne słodkości. Ten przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Kasi z niewielką modyfikacją.
Składniki:
ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
- Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem.
- Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C.
- Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić.
- Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu.
- Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.
1 komentarze
Mega kaloryczne ale warte grzechu :) Cała rodzina się zajadała :D
OdpowiedzUsuń