Ciasto kokosowo- orzechowe

By 13:18

Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane.
Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ".



Składniki:


ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
masa kokosowa:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 180 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
masa orzechowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 zmielonych orzechów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:


Ciasto kruche:
  1. Schłodzoną margarynę posiekać.
  2. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem.
  3. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa jabłkowa:
  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dusić  w kilku łyżkach  wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły.
  3. Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masa kokosowa:
  1. Białka z solą ubić na sztywno.
  2. Dodać cukier, mąkę,  i wiórki.
  3. Delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa:
  1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając.
  2. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Polewa czekoladowa:
  1. Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy.
  2. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Układanie:
  1. Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
  2. Dno foremki wylepić ciastem
  3. Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód.
  4. Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową.
  5. Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową.
  6. Piec ok.50 minut w temp. 170°C.
  7. Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
  8. Dowolnie udekorować.





You Might Also Like

0 komentarze