Ciasto kokosowo- orzechowe
Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane.
Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ".
Składniki:
ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dużych jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 180 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 150 zmielonych orzechów
- 4 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kakao
Ciasto kruche:
- Schłodzoną margarynę posiekać.
- Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem.
- Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły.
- Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Białka z solą ubić na sztywno.
- Dodać cukier, mąkę, i wiórki.
- Delikatnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając.
- Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy.
- Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
- Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
- Dno foremki wylepić ciastem
- Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód.
- Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową.
- Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową.
- Piec ok.50 minut w temp. 170°C.
- Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
- Dowolnie udekorować.
0 komentarze