Małe serowe pączusie

By 20:02

Już od jakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe.



Składniki:
  • 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe opakowania serka homogenizowanego waniliowego
  • 3-4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do ewentualnego dosłodzenia w przypadku użycia sera białego z wiaderka
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • tłuszcz(olej lub smalec)
Wykonanie:
  1. Jajka roztrzepać lub ubić lekko mikserem.
  2. Dodać cukier puder, serki, ekstrakt. Wymieszać lub zmiksować.
  3. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane łyżką kulki ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor.  Pączki bardzo łatwo się obraca więc ładnie się smażą.
  5. Wyciągamy usmażone pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
  6. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


You Might Also Like

0 komentarze