Małe serowe pączusie
Już od jakiegoś czasu robię mini pączki ale jakoś na blogu jeszcze ich nie zapisałam. Naprawiam swój błąd i oto przedstawiam mini pączki. Pyszne, wilgotne, a dla niektórych to kultowy deser robiony podczas zajęć ZPT w szkole podstawowej. Wystarczy zaledwie wymieszać kilka składników i już prawie gotowe.
Składniki:
- 300 g sera białego najlepiej z wiaderka lub dwa małe opakowania serka homogenizowanego waniliowego
- 3-4 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do ewentualnego dosłodzenia w przypadku użycia sera białego z wiaderka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- tłuszcz(olej lub smalec)
- Jajka roztrzepać lub ubić lekko mikserem.
- Dodać cukier puder, serki, ekstrakt. Wymieszać lub zmiksować.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane łyżką kulki ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor. Pączki bardzo łatwo się obraca więc ładnie się smażą.
- Wyciągamy usmażone pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze