Mleczna kanapka z karmelem
Kolejny przepis krążący po sieci. Można go znaleźć na wielu blogach. Ale wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest proste i pyszne w szczególności uwielbiane przez dzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna kanapka!
Składniki:
na ciasto:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru
- 200-250 g miękkiego masła
- cukier waniliowy
masa kajmakowa w puszce
100 g czekolady gorzkiej
100 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki masła
- Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo żółtka i cukier i olej.
- Na koniec na bardzo małych obrotach lub ręcznie wmieszać przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto wlać do formy o wym. 27 x 22 cm wyłożonęj papierem do pieczenia i piec ok.30 minut w temp.170°C.
- Ostudzić i przekroić wzdłuż.
- Mleko zagotować z cukrem waniliowym i z cukrem. Przestudzić.
- Masło utrzeć i dodawać do niego przestudzone mleko.
- Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku i dokładnie ucierać do gładkości.
- Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować masę kajmakową i na nią wyłożyć mleczną masą.
- Przykryć drugim blatem i udekorować polewą zrobioną z podanych składników( masło, śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej).
- Schłodzić w lodówce.
0 komentarze