Gołąbki w sosie beszamelowym
Gołąbki można zrobić na różne sposoby.
Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym.
Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły.
- 1 główka kapusty włoskiej
- 100 g masła
- 100 ml oliwy
- 100 bulionu mięsnego
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim)
- 1 jajo
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Nie uszkodzone liście wrzucić na wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć.
- Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią.
- W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut.
- W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką.
- Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i posypać parmezanem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C , póki na wierzchu nie utworzy się złocista skórka. Podawać gorące.
0 komentarze