Gołąbki w sosie beszamelowym

By 21:20

Gołąbki można zrobić na różne sposoby.
Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym.
Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły.





Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 100 g masła
  • 100 ml oliwy
  • 100 bulionu mięsnego
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim)
  • 1 jajo
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
Sos beszamel
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Nie uszkodzone liście wrzucić na wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć.
  2. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  3. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią.
  4. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut.
  5. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką.
  6. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i posypać parmezanem.
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C , póki na wierzchu nie utworzy się złocista skórka. Podawać gorące.











You Might Also Like

0 komentarze