Ciasto czekoladowo - wisniowo - orzechowe
Nie myślałam ,że smak orzechów, wiśni i ciasta kakaowego tak fajnie się komponuje.
Do tego przepisu dosyć długo dojrzewałam, bo nie przekonywał mnie za bardzo.
Ale w końcu się zmobilizowałam i oto jest !
Składniki:
Biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- wiśnie z kompotu
- papier do pieczenia
Biszkopt
- Białka ubić, dodać cukier i stopniowo żółtka.
- Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
- Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem.
- Piec około 35 minut w 180°C.
- Białka ubić z cukrem.
- Dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem.
- Piec około 35 minut w temp 170-180°C.
- Mleko, cukier, żółtka oraz mąkę wymieszać , zagotować.
- Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
- Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej.
- Wyłożyć połowę wiśni.
- Przykryć ciastem orzechowym.
- Posmarować pozostałą masą budyniową.
- Wyłożyć resztę wiśni.
- Przykryć drugim płatem ciasta.
- Udekorować polewą czekoladową.
0 komentarze