Ciasto czekoladowo - wisniowo - orzechowe

By 11:22

Nie myślałam ,że smak orzechów, wiśni i ciasta kakaowego tak fajnie się komponuje.
 Do tego przepisu dosyć długo dojrzewałam, bo nie przekonywał mnie za bardzo.
Ale w końcu się zmobilizowałam i oto jest !




Składniki:


Biszkopt
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto
  • wiśnie z kompotu
  • papier do pieczenia
Wykonanie:


Biszkopt
  1. Białka ubić, dodać cukier i stopniowo żółtka.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
  3. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem.
  4. Piec około 35 minut w 180°C.
Ciasto orzechowe
  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem.
  3. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem.
  4. Piec około 35 minut w temp 170-180°C.
Masa budyniowa
  1. Mleko, cukier, żółtka oraz mąkę wymieszać , zagotować.
  2. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń.
Ciasto wiśniowo - orzechowe
  1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
  2. Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej.
  3. Wyłożyć połowę wiśni.
  4. Przykryć ciastem orzechowym.
  5. Posmarować pozostałą masą budyniową.
  6. Wyłożyć resztę wiśni.
  7. Przykryć drugim płatem ciasta.
  8. Udekorować polewą czekoladową.





You Might Also Like

0 komentarze