Deser z wiśniami
Ten przepis miałam w swojej kolekcji już wiele lat jednak jakoś nigdy nie potraktowałam go poważnie i nigdy nawet nie próbowałam go zrobić. Tym razem w związku z tym, że dostałam trochę wiśni zdecydowałam się zrobić właśnie to ciasto. Okazało się bardzo proste i bardzo dobre.
Składniki:
- wiśnie świeże lub z kompotu wydrylowane
- 25 dag twarogu
- 3 jajka
- 150 ml śmietany
- 10 czubatych łyżek kaszy mannej
- 4 łyżki miękkiego masła
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- Jajka rozdzielić.
- Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz sól i ucierać tak długo aż cukier się rozpuści.
- Tak przygotowaną masę wymieszać z przemielonym dwukrotnie twarogiem, śmietaną i kaszką manną.
- Dodać ubitą pianę z białek.
- Połowę masy przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Rozłożyć na niej wiśnie. Część wiśni odłożyć. Przykryć resztą masy i ułożyć na niej pozostałe owoce.
- Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 175°C.
0 komentarze