Murzynek

By 20:39

Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe.



Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek kakao
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • kajmak w puszce
na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 3 łyżki kajmaku
Wykonanie:
  1. Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu i co jakiś czas mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ostudzić.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Na wolnych obrotach miksera dodawać do białek żółtka i małym strumieniem, stopniowo ostudzoną masę czekoladową.
  3. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem.
  5. Piec ok.40 minut w 180°C.
  6. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem.
  7. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch i boki murzynka.

You Might Also Like

0 komentarze