Murzynek
Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- 6 łyżek kakao
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- kajmak w puszce
- 200 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 3 łyżki kajmaku
- Cukier, wodę, kakao, masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu i co jakiś czas mieszać aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ostudzić.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Na wolnych obrotach miksera dodawać do białek żółtka i małym strumieniem, stopniowo ostudzoną masę czekoladową.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wylać na małą kwadratową blaszkę lub do tortownicy wysmarowanej masłem.
- Piec ok.40 minut w 180°C.
- Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kajmakiem.
- Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować grubo wierzch i boki murzynka.
0 komentarze