Ciasto balowe

By 15:31

Bardzo delikatne ciasto na biszkopcie w połączeniu z krakersami i słodkim karmelem daje niezwykły efekt. Dodatkowo wygląd ciasta w przekroju też wygląda apetycznie i bardzo reprezentacyjnie. Robiłam to ciasto po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni.




Składniki:

na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowy:

  • 0,5 litra mleka
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pasta lub cukier waniliowy
ponadto:
  • duża paczka herbatników
  • duża paczka krakersów
  • puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
Wykonanie:
  1. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka.
  2. Na koniec delikatnie wmieszać zmieszane i przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Piec w 180°C ok. 30 minut. 
  4. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Z podanych składników przygotować budyń.
  6. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
  7. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
  8. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. 
  9. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  10. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  11. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy.
  12. Na budyń wyłożyć herbatniki.
  13. Rozsmarować masę kajmakową.
  14. Ułożyć warstwę krakersów.
  15. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone.
  16.  Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów.
  17. Posypać startą białą czekoladą.
  18. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.



You Might Also Like

2 komentarze