Fasolkowa sałatka

By 16:00

Bardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs.


Składniki:

  • fasolka szparagowa - dowolna ilość
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • duży ząbek czosnku 
Wykonanie:
  1. Fasolkę ugotować tak żeby była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut.
  3. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać natkę pietruszki.
  5. Polać sałatkę i dobrze wymieszać.

You Might Also Like

0 komentarze