Fasolkowa sałatka
Bardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs.
Składniki:
- fasolka szparagowa - dowolna ilość
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej
- pieprz
- sól
- sok z połowy cytryny
- duży ząbek czosnku
- Fasolkę ugotować tak żeby była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut.
- Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę.
- W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać natkę pietruszki.
- Polać sałatkę i dobrze wymieszać.
0 komentarze