Bezowo- truskawkowo
Sezon na truskawki trwa i kusi swoim zapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach.
Składniki:
- śmietana 30%
- gorzka czekolada
- truskawki
- bezy
- cukier puder(1-2 łyżki)
Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze niech każdy zadecyduje sam ile i czego chciałby zjeść.
- Większą połowę truskawek zmiksować na mus i wlać do pucharków.
- Resztę truskawek poprzekrajać na cztery części i wrzucić do musu. Kilka ładniejszych kawałków zostawić do dekoracji.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder do smaku.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany.
- Na koniec dodać pokruszone bezy.
- Sporą porcję śmietany wyłożyć na mus i truskawki.
- Ozdobić według uznania.
0 komentarze