Bezy
Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.
Składniki:
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- Białka ubić na sztywno, lecz uważać aby ich nie przebić.
- Dodawać stopniowo najlepiej po łyżce pozostałe składniki cały czas miksując po każdej na najwyższych obrotach miksera.
- Wyciskać szprycą małe kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp.130°C przez około 10 minut.
- Następnie zmniejszyć temp.do 120° i piec jeszcze około 40 minut.
- Jeśli chcemy żeby były wilgotne w środku nie zmniejszamy temperatury i pieczemy je trochę krócej.
- Piekarnik nastawiony na grzanie dół z termoobiegiem.
0 komentarze