Likier truskawkowy
U mnie jest truskawkowa klęska urodzaju ale trzeba je jakoś przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy.
Składniki:
- o,7 l rumu
- 1,2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć.
- Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek i tak na zmianę....aż skończyć na cukrze.
- Wlać ostrożnie alkohol i zamknąć szczelnie słój.
- Odstawić w ciemne miejsce na trzy miesiące.
- Od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć słojem.
- Po trzech miesiącach przecedzić likier i zlać do butelek.
Po 3 miesiącach likier zlałam i wyszło tyle ile jest na zdjęciu. Mimo, że jest bardzo słodki to truskawki czuć niesamowicie mocno. teraz musi tylko postać kilka tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu i będzie idealny. Czyli udało się!
0 komentarze