Lody truskawkowe
Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające
Składniki:
- 8 żółtek
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g cukru
- 200 g truskawek
- 100 g truskawek drobno pokrojonych
Wykonanie:
- Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały.
- W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy.
- Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito.
- Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać.
- Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin.
1 komentarze
Najpopularniejszy smak lodów
OdpowiedzUsuń