Sernik z truskawkami
Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać.
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 0,5 kg białego sera
- 400 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki mleka w proszku
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
- płaska łyżka żelatyny
- 0,5 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
biszkopt:
- Białka ubić na sztywno.
- Stopniowo wsypać cukier.
- Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować.
- Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką.
- Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 160°C około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Twaróg zemleć dwu, trzy krotnie.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać część cukru pudru.
- Do ubitej śmietany dodać twaróg, pastę waniliową, mleko w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę w kilku łyżkach wody.
- W razie potrzeby dosłodzić masę cukrem pudrem.
- Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek.
- Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto.
- Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny.
0 komentarze