Kokosowe babeczki

By 15:16

Bardzo dobre, delikatne babeczki z kokosową nutą. Całość dopełnia pyszna polewa na bazie białej czekolady.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na polewę:
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrem, mleczkiem kokosowym, olejem i wanilią.
  2. Do mokrych składników dodać wymieszane składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
  3. Ciasto nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości.
  4. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.
  5. Studzić na kratce.
  6. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i ostudzić.
  7. Wystudzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą.

You Might Also Like

2 komentarze