Babka majonezowa z czekoladą

By 10:11

Najpopularniejsza i najprostsza babka jaką znam.
Zawsze się udaje i zawsze smakuje.
Jednak tym razem postanowiłam dodać do niej pokruszonej czekolady. Babkowa straciatella wyszła bardzo ciekawie i pysznie.






Składniki:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
  1. Jaja ubić w całości, powoli dodawać cukier.
  2. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej.
  3. Dodać wanilię i majonez.
  4. Szpatułką delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę.
  5. Wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w temp.180°C około 40 minut ( czas zależy od rodzaju piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Po ostudzeniu polać polewą lub lukrem.

You Might Also Like

0 komentarze