Babka majonezowa z czekoladą
Najpopularniejsza i najprostsza babka jaką znam.
Zawsze się udaje i zawsze smakuje.
Jednak tym razem postanowiłam dodać do niej pokruszonej czekolady. Babkowa straciatella wyszła bardzo ciekawie i pysznie.
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- Jaja ubić w całości, powoli dodawać cukier.
- Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej.
- Dodać wanilię i majonez.
- Szpatułką delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę.
- Wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w temp.180°C około 40 minut ( czas zależy od rodzaju piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka.
- Po ostudzeniu polać polewą lub lukrem.
0 komentarze