Serniko - jabłecznik
Jabłecznik czy sernik, co wybrać ? A może by tak dwa w jednym? Czemu nie?
Bardzo ciekawe połączenie sera i jabłek.
Bardzo proste do wykonania. Znalezione w sieci z małą modyfikacją.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- 500 g twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- galaretka
ciasto:
- Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.
- Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
- Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut.
- Ser zmielić dwukrotnie.
- Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka.
- Gorącą masę wylać na pierwszy blat.
- Przykryć drugim blatem.
masa jabłkowa:
- Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
- Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce.
- Od czasu do czasu mieszać !
- Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku.
- Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.
- Udekorować według uznania.
0 komentarze