Serniko - jabłecznik

By 11:46

Jabłecznik czy sernik, co wybrać ? A może by tak dwa w jednym? Czemu nie?
Bardzo ciekawe połączenie sera i jabłek.
Bardzo proste do wykonania. Znalezione w sieci z małą modyfikacją.





Składniki:


ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
masa serowa:

  • 500 g twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • galaretka
Wykonanie:


ciasto:
  1. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.
  2. Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać.
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
  4. Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut.
masa serowa:
  1. Ser zmielić dwukrotnie.
  2. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka.
  4. Gorącą masę wylać na pierwszy blat.
  5. Przykryć drugim blatem.


masa jabłkowa:
  1. Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
  2. Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce.
  3. Od czasu do czasu mieszać !
  4. Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku.
  5. Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.
  6. Udekorować według uznania.



You Might Also Like

0 komentarze