Gofry z czekoladą z truskawkowym musem
Gofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami.
A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- truskawki
- cukier puder(ilość zależy od upodobań)
- Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem.
- Białka ubić na sztywno.
- Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę.
- Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Piec na złoty kolor w gofrownicy.
- Podawać z musem truskawkowym.
0 komentarze