Ciasto Japońskie

By 10:51

Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę.



Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 8 jaj
  • 500 g maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200 g masła
  • olejek migdałowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • pół szklanki rodzynków
Wykonanie:
  1. Mak sparzyć i zostawić do namoczenia na noc. Odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
  4. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym.
  5. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek.
  6. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę.
  7. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
  8. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy.
  9. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą.
  10. Piec w temp. 170°C około godziny.
  11. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem. 

You Might Also Like

0 komentarze