Ciasto Japońskie
Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 8 jaj
- 500 g maku
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 200 g masła
- olejek migdałowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki płatków migdałowych
- pół szklanki rodzynków
- Mak sparzyć i zostawić do namoczenia na noc. Odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym.
- Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę.
- Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy.
- Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą.
- Piec w temp. 170°C około godziny.
- Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem.
0 komentarze