Izaura
Izaura - jedno z moich ulubionych ciast. Chyba nie ma osoby, która choć raz nie słyszałaby o tym cieście. Dlaczego Izaura? Nazwa na pewno związana jest z serialem , który królował w latach 80 tych, jednak znane jest też jako "Cielaczek". Tak czy siak ciasto jest pyszne i nie zmienne od lat.
Składniki:
na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 500-700 g sera białego
- 4 jaja
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i zagotować. Można odlać pół szklanki masy do późniejszego wykorzystania jako polewy ale ja zazwyczaj robię ją osobno.
- Po ostudzeniu dodać cztery żółtka i dokładnie je zmiksować.
- Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.
- Ser najlepiej z wiaderka, bo nie wymaga mielenia połączyć z cukrem, jajkami i miękkim masłem - krótko zmiksować.
- Masę serową wyłożyć na ciasto.
- Piec ok.60 min. w temp.180°C.
- Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową.
0 komentarze