Biały puch z truskawkowym musem
Ostatnio dosyć popularne ciasto ,, Biały puch" zainteresowało i mnie. Jednak ze względu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło.
Składniki:
ciasto
- 170-200 g herbatników
- 3/4 kostki masła
- 100 g białej czekolady
- 600 ml śmietany 30-36 %
- 300 g białej czekolady
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- pół szklanki wody
ciasto
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Masło rozpuścić w rondelku.
- Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno.
- Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając.
- Odstawić do lodówki na około godzinę.
- 100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić.
- Żelatynę rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady.
- Ubić pozostałą śmietanę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
- Połowę kremu śmietanowego wyłożyć na schłodzony spód.
- Truskawki umyć i zmiksować blenderem na mus.
- Przełożyć do rondelka i podgrzewać, dolać wodę i krótko zagotować.
- Dodać suche galaretki. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Odlać kilka łyżek musu do dekoracji.
- Tężejący mus wyłożyć na krem. Przykryć drugą częścią kremu i udekorować pozostałym musem. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
0 komentarze