Tort Fiona
Tort Fiona został specjalnie zrobiony na urodziny mojej siostrzenicy, która uwielbia kiwi.
Uważam, zresztą nie tylko ja, że pomysł był trafiony, bowiem tort okazał się pyszny, bardzo delikatny i słodki za sprawą bitej śmietany i białej czekolady. Słodycz delikatnie przełamuje zielona warstwa musu z kiwi, dlatego cytat ze Shreka opisujący Fionę ... " za dnia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort.
biszkopt
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 10 sztuk kiwi
- 1 galaretka o smaku kiwi
- 2 łyżki cukru pudru
- 700 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g tabliczki białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić.
- Dodawać stopniowo cukier.
- Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
- Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką.
- Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C.
- Po upieczeniu upuścić biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę.
- Ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
- Kiwi obrać i dokładnie zmiksować blenderem.
- Przełożyć do rondelka, dodać trzy łyżki wody i zagotować.
- Zdjąć z ognia i dodać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać i dodać cukier puder ale tylko do lekkiego dosłodzenia.
- Odstawić do ostudzenia.
- 100 ml śmietanki i białą czekoladę podgrzewać aż do rozpuszczenia się czekolady w kąpieli wodnej. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Ostudzić.
- Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową.
- Biszkopt przekroić na trzy blaty.
- Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
- Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi.
- Przykryć drugim blatem.
- Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
- Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem. Rozsmarować cienką warstwę kremu i przykryć trzecim blatem.
- Cały tort pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Boki posypać startą białą czekoladą.
- Ozdobić pokrojonym kiwi i bitą śmietaną według uznania.
- Na zdjęciach przedstawiam dwie propozycje zdobień.
0 komentarze