Tort Fiona

By 12:01

Tort Fiona został specjalnie zrobiony na urodziny mojej siostrzenicy, która uwielbia kiwi.
Uważam, zresztą nie tylko ja, że pomysł był trafiony, bowiem tort okazał się pyszny, bardzo delikatny i słodki za sprawą bitej śmietany i białej czekolady. Słodycz delikatnie przełamuje zielona warstwa musu z kiwi, dlatego cytat ze Shreka opisujący Fionę ... " za dnia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort.



Składniki:

biszkopt
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
mus z kiwi
  • 10 sztuk kiwi
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 2 łyżki cukru pudru
krem śmietanowy
  • 700 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo 3-4 kiwi, pół startej białej czekolady

Wykonanie:
    biszkopt

    1. Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić.
    2. Dodawać stopniowo cukier.
    3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
    4. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką.
    5. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C.
    7. Po upieczeniu upuścić biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę.
    8. Ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
    mus z kiwi

    1. Kiwi obrać i dokładnie zmiksować blenderem.
    2. Przełożyć do rondelka, dodać trzy łyżki wody i zagotować.
    3. Zdjąć z ognia i dodać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać i dodać cukier puder ale tylko do lekkiego dosłodzenia.
    4. Odstawić  do ostudzenia.
    krem śmietanowy

    1. 100 ml śmietanki i białą czekoladę podgrzewać aż do rozpuszczenia się czekolady w kąpieli wodnej. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Ostudzić.
    2.  Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową.
    Układanie:

    1. Biszkopt przekroić na trzy blaty.
    2. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    3. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi.
    4. Przykryć drugim blatem.
    5. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
    6. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem. Rozsmarować cienką warstwę kremu i przykryć trzecim blatem.
    7. Cały tort pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Boki posypać startą białą czekoladą.
    8. Ozdobić pokrojonym kiwi i bitą śmietaną według uznania.
    9. Na zdjęciach przedstawiam dwie propozycje zdobień.






    You Might Also Like

    0 komentarze